Кареја од 2021. и даље учесник у изради Нацрта закона о унутрашњим пословима

Mar 2, 2023 | Aktuelno

Данас је у Београду у Палати Србија одржан први састанак другог круга консултација између Секретаријата МУП-а и представника десетак организација цивилног друштва, у вези са израдом Нацрта закона о унутрашњим пословима. Организације су окупљене у оквиру Националног конвента о Европској Унији.

Спорни Нацрт закона у јавности је од краја августа 2021. године. Тада је требало да након кратке јавне расправе Закон буде усвојен до краја те године. Међутим, због реакције јавности, Нацрт је повучен. Ипак, рад на њему је настављен све до краја прошле године, када је ушао у јавну расправу. Реакција јавности је тај пут била још већа и оштрија, тако да је јавна расправа обустављена, а спорни Нацрт опет повучен саопштио је Институт за истраживање корупције Кареја .

“На данашњем састанку детаљно су разматране одредбе једна по једна, уз максимално учешће представника организација цивилног друштва. Посебну пажњу добило је дефинисање „оперативне независности полиције“, начело економичности (штедње), јавност рада МУП-а и локалних полицијских станица. Интензивна дискусија је вођена и у вези са избором директора полиције и могућношћу да на ту одговорну функцију буде постављен неко ко никада није радио ни у Дирекцији Полицији ни у МУП-у.

Институт за истраживање корупције Кареја, учествовао је и на овом састанку и дао свој допринос учешћем у дискисији. Суштинско указивање односило се на то да Нацрт закона не препознаје негативни утицај злопотребљене моћи а посебно злоупотребљене политичке моћи. Самим тим непрепознавањем изостају одредбе којима би полицијски службеници могли да се супротставе софистицираним појавним облицима злоупотребе моћи, политичке корупције и организованог криминалитета.

У наредних пар недеља очекује се да овај круг консултација буде окончан. Да ли ће јавност са том трећом верзијом Нацрта бити задовољна, остаје нам да видимо”, наводи се у саопштењу.