Четири године грађанског супротстављања корупцији

Apr 6, 2023 | Aktuelno

ОД НЕПОЗНАТЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДО ЈЕДНЕ ОД ЛИДЕРА У ОБЛАСТИ АНТИКОРУПЦИЈЕ

4.4.2023. године у Панчеву у простору Медијског склоништа обележено је четири године од оснивања организације цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја. Тим поводом одржан је Отворени антикорупцијски састанак, коме је присуствовало неколико грађана и два медија. Присутни су упознати са актуелним антикорупцијским активностима, након чега је размотрено стање корупције у граду, као и могућности за спречавање корупције.

Од 2019. до данас Кареја је прошла пут од непознате, за неке и организације која је залутала у цивилно друштво. У потрази за истином ходали смо по прашњавим и путевима пуних рупа, негде и по трњу; трпели смо жеђ и студен, прекоре и подсмехе и нисмо одустали! Постали смо један од лидера у цивилном друштву у области антикорупције. Доказ томе су два реализована антикорупцијска пројекта финансијски подржана од  Фондације за отворено друштво. Њој дугујемо прву и највећу захвалност. Затим још два самостално финансирана пројекта, три објављене публикације, од који се „Очи у очи са политичком корупцијом“ и након више од три године и даље тражи, као и укупно 25 одржаних промоција, у 11 градова. Реализовали смо и једну монодраму о политичкој корупцији и нама – Ведету. Успоставили смо Аутохтону школу владавине права – Кукуловце 2020, као вид народног учења. Са поносом истичемо међународни антикоруцијски пројекат који је у току. Поред већег броја других антикорупцијских и грађанских активности, наводимо двогодишње учешће у консултацијама са Секретаријатом МУП-а у вези израде Нацрта закона о унутрашњим пословима, као и чланство у Радној групи Министарства правде за израду Нацрта Националне стратегије за борбу против корупције у Србији за период од 2013 – 2028. године. 

Дуг је списак људи са интегритетом који су са нама радили, помогли нам и подржали на разне начине. Надамо се да ћемо бити у прилици да их за пети рођендан све представимо, онако како то заслужују. За четврти представљамо поклон који смо добили од једне Ирене, сајт  https://kareja.org.rs/ који је промовисан на наведеном догађају, а чије ће се уређивање наставити. 

Сами себи за рођендан желимо оно што ни једна организација себи не би пожелела: да у будућности не постојимо! То је наша визија, јер у будућности коју видимо за организације као што је наша неће бити посла. Србија ће бити земља владавине права, а политичка корупција искорењена. 

Да та будућност дође што пре, без обзира на све препреке, настављамо са антикорупцијским плотунима са свих положаја.  

Много антикорупцијских поздрава

Институт за истраживање корупције Кареја

https://www.ozonpress.net/drustvo/cetiri-godine-udruzenja-kareja/
https://k-013.com/news/lokalno/kareja-od-nepoznate-do-organizacije-koja-je-jedna-od-lidera-u-oblasti-antikorupcije.html?
https://autonomija.info/kareja-cetiri-godine-gradjanskog-suprotstavljanja-korupciji/