МУЛТИ АНТИКОРУПЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ – ЧУВАМО НОВИ ПАЗАР ОД КОРУПЦИЈЕ

Jun 11, 2024 | Aktuelno

У периоду од 7 – 9. маја 2024 године, у Новом Пазару у сарадњи са организацијом Урбан-ин, реализовали смо мулти антикорупцијски догађај ЧУВАМО НОВИ ПАЗАР ОД КОРУПЦИЈЕ.

Првог дана одржана је основна антикорупцијска обука за 20 полазника.

Другог дана спроведена је анкета на узорку од 100 грађанки и грађана Новом Пазара у којој су учествовали студенти и активисти организација Урбан-ин и Кареја.

Касније током дана, одржана је конференција за медије, затим свечана додела цертификата о завршеној основној антикорупцијској обуци, као и главни догађај, конференција на тему Моћ или немоћ Закона о организацији и надлежности државних органа у спречавању организованог криминала, тероризма и корупције.

Циљ конференције је да размотри ефекте примене наведеног антикорупцијског Закона; затим да донесе одлуку о конкретном и остваривом циљу заговарачке иницијативе, као и примени адекватне мере, коју ће организатор са партнерским организацијама предузети у наредна два месеца у више градова.

ПРЕКИНУТИ АНТИКОРУПЦИЈСКУ ТИШИНУ

И овом приликом показало колико је корупција фасцинантна појава. Антикорупцијски експерти нису одолели изазову, букнула је дискусија која је по сваку цену желела да обухвати целокупну корупцију и све њене аспекте. Стекао се утисак да су присутни антикорупцијски активисти гладни антикорупцијских иницијатива. То мора да нас радује. Добро је да град Нови Пазар има такав антикорупцијски потенцијал.

С тим у вези на конференцији је речено да се мора прекинути антикорупцијска тишина у Новом Пазару, тачније да треба да се иницира наставак рада Локалног антикорупцијског плана, као и попуна чланова, обзиром да од пре пар година локална антикорупцијска комисија има само једног члана.

Учесници конференције билу су: представници организација Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) Лозница Мирослав Мијатовић; ПРОТЕКТА Ниш Милан Стефановић; Еколошко удружење Рзав, Ариље – Коалиција против корупције у животној средини Наташа Миливојевић; удружење Лобирање у јавном интересу председница Ана Алексић; Александар Минић представник Форум жена Пријепоље; председник суорганизатора организације Урбан-ин Сеад Биберовић, председница Санџачког одбора за заштиту људских права и слобода Азра Аличковић и представници организатора Института за истраживање корупције сарадник адв. Златан Вулић из Јагодине бивши шеф привредног криминалитета и Синиша Јанковић бивши полицијски инспектор сада антикорупцијски активиста и аутор пројекта; у раду конференције учествовали су студенти и грађанке и грађани Новог Пазара.

Такође у раду конференције учествовала је представница локалне самоуправе Малића Плојовић.

Осим анкете, сви догађаји одржани су у простору Културног центра Нови Пазар.

Трећег дана, у пешачкој зони одржана је мини прес конференција на којој су представљени резултати анкете.

Користимо и ову прилику да се захвалимо љубазним домаћинима: Културном Центру, Сеаду Биберовићу и активистима Урбан-ина, Азри Аличковић и активистима Санџачког одбора за заштиту људских права и слобода, предузетницима са којима смо сарађивали, а посебно грађанкама и грађанима Новог Пазара.

Такође, захваљујемо се и ПАКТ-у који је урадио филм о преминулом активисти Урбан-ина и антикорупцијском борцу Ешрефу Џанефендићу, коме је посвећена конференција. Филм можете погледати на следећем линку:

 

Запажен је био извештај “бехарТВ”; можете га погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=abXCK0-gS40

Вест о догађају објавио је и ЕУ ресурс центар:

https://euresurscentar.bos.rs/sr/aktuelnosti/34/302/odrzan-trodnevni-multi-antikorupcijski-dogadjaj-cuvamo-novi-pazar-od-korupcije.html

О догађају извештавали су следећи медији:

1. Građanske

2. Brusoniline

3. K-013

4. Freemedia

5. TV Forum

6. Forum info

7. Snews

8. Radiostoplus

9. Beta

10. Novimagazin

11. Naslovi.net

12. Vesti.rs

13. Sandžakpress

14. Sandžacke.rs

15. Behar TV

16. Time.rs

17. Kodex.me

18. Pešter.tv

19. Sandžakhaber

20. Danas.rs

21. Indexonline

22. RTV Novi Pazar

23. Takt info

24. Lobisti.rs

25. Vesti na dlanu

 

Galerija fotografija