Кареја обележила Међународни дан борбе против корупције

Dec 7, 2023 | Aktuelno

У четвртак, 7. децембра у Кафеу Купе, као једином слободном простору за критичку мисао, а поводом Међународног дана борбе против корупције 9.децембра Организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја организовала је мулти антикорупцијски догађај.
Специјална гошћа била је Милица Шарић директорка Центра за истраживачко новинарство ЦИНС, гост домаћин био је Синиша Јанковић из Кареје, док је целовечерњи програм модерирао Ненад Живковић новинар портала Панево си ти.
Публици је било занимљивије да чују како је Шарић описала акцију новинарског истраживања којом је откривен кол центар СНС и плаћања у готовом без уговора, али под условом да се на изборима гласа за странку. Шарић је први пут јавно описала неке од детаља акције.

У другом делу догађаја, Кареја је трећу годину за редом доделила антикорупцијска али и корупцијска признања.

Карејину Антикорупцијску повељу за 2023. годину добио је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), за истраживачку причу: „ЦИНС у кол центру СНС-а: Агенција за хостесе, куповина гласова и милиони у кешу“, чиме је дат изузетан допринос борби против политичке корупције у Србији

 

За изузетан индивидуални допринос борби против политичке корупције у Србији и преузимање безбедносног ризика високог нивоа, учешћем у истраживачкој причи: „ЦИНС у кол центру СНС-а: Агенција за хостесе, куповина гласова и милиони у кешу“, Кареја је доделила још једну Антикорупцијску повељу Ивани Милосављевић новинарки ЦИНС-а

Плакете је Милици Шарић за ЦИНС и за колегиницу Ивану, испред Кареје уручила Драгана Петров.

 
На крају, Јанковић је прогласио лауреате Црне корупцијске значке за 2023. годину. Имајући у виду да је ЦИНС, као млада и малобројна организација истраживачких новинара, радила и без грешке урадила, сложену оперативну акцију откривања организоване политичке корупције, као и да су за тај посао надлежне и одговорне институције остале апсолутно неактивне; логично је било Црну корупцијску значку доделити “свим институацијама које су задужене, надлежне и одговорне за борбу против политичке корупције у Србији, за изузетан допринос политичкој корупцији у Србији”.